Değerli Meslektaşlarımız,

     Kaynak Tanımlama ve Erişim (Resource Description Access), bibliyografik kaynakların tanımlanmasında bir çerçeve sunmaktadır. RDA ile kaynakların tanımlanmaları neticesinde oluşan verilerin yeni ve gelişen veri tabanı yapılarına uyumluluk göstermesi hedeflenmektedir. Böylece, birbirinden farklı ortam ve mekânlarda bulunan kaynakların birbiriyle konuşabilmesi için bağlı veri uygulamaları geliştirmek mümkün olabilmektedir.

     RDA Registry (https://www.rdaregistry.info) sitesini incelediğimizde RDA Terim ve Ögelerinin 19 dilde çevirisi mevcuttur.

RDA Registry Diller
Arabic, Catalan, Chinese, Danish, Dutch, English, Estonian, Finnish, French, German, Greek, Hebrew, Hungarian, Italian, Latvian, Norwegian, Spanish, Swedish, Vietnamese

     Ülkemizde ki bazı Kütüphaneler RDA terim ve ögelerini uzun zaman önce kullanmaya başlamış olup Türkçe terim ve öge kullanımında standardın olmadığı gözlemlenmiştir.

     RDA Standartlarında Türkçenin olmaması ve kurumların standartlardan uzak çeviriler yapması Ülkemiz Kütüphaneciliği açısından büyük eksikliktir.

     Meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde bu konuda bir şeyler yapma ihtiyacı duyduk ve RDA Çalışma Grubunu kurduk.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x